No Comments

De kunstschilder W.B. Tholen (1860-1931) heeft een groot oeuvre bestaande uit schilderijen, aquarellen etsen, tekeningen en zogenaamde ‘plankjes’.

De ‘plankjes’ zijn als studiemateriaal gemaakte schetsen in olieverf, die door Tholen geplakt werden op een ‘plankje’. De plankjes werden later gebruikt om op doek voorstellingen uit te werken.

In de vier standaardwerken over W.B. Tholen worden de ‘plankjes’ steeds genoemd, in totaal 25 met ‘naam en toenaam’, maar er staat weinig of niets vermeld over het materiaal van de plankjes.

Omdat ik op een veiling een schilderijtje heb gekocht dat waarschijnlijk/mogelijk een plankje van Tholen is ben ik een onderzoekje gestart naar de plankjes.

Op het Internet vond ik op de website over Cor Kint (www.corkint.info), gemaakte door Thijs Kramer) 5 niet eerder gepubliceerde brieven van W.B. Tholen aan de kunstverzamelaar A. van der Ven uit Grouw. In een van de brieven (23-12-1926) oppert Tholen om een werk op triplex te laten ‘plakken’ door een vakkundige. Dat is de eerste bron die melding maakt van ’triplex’ als materiaal voor de plankjes.

Triplex is een al zeer lang bestaand materiaal. Honderden jaren voor Christus vervaardigden Egyptenaren en Chinezen al triplex. Omstreeks 1905 werd triplex in de VS verder ontwikkeld. Vanaf 1909 produceerde de firma ‘Picus’ uit Eindhoven triplex en multiplex. De firma maakte al vanaf de oprichting in 1883 sigarenkistjes.

In het standaardwerk van de kunstschilder R.S. Bakels (ter ere van de 70e verjaardag van Tholen in 1930) schreef Bakels over de ‘plankjes’ op pagina 45:

Met het onderzoekje naar de plankjes kan in de toekomst de authenticiteit van boven water komende ‘plankjes’ (naast de voorstelling en signatuur) ook getoetst worden op het materiaal en de lijmsoort.

Ik houd me aanbevolen voor meer informatie over (het materiaal van) de ‘plankjes’.

Categories: Kunstenaars

About the Author

Simon Schermerhorn ()

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *