In het maandblad “Spiegel der Zeilvaart” (2021-1) staat een artikel over Dobbervissen met het volgende intro:

De primeur van deze zeilactiviteit vond plaats op 27 april 1919 bij de Z.Z.V (Zaanlandsche Zeilvereeniging). In 1958 werd (voor zover bekend) de laatste dobbervisserij als ‘zeilactiviteit’ gehouden.

Hoe gaat zo’n dobbervisserij?

Op een meer worden een aantal (20 tot 100) dobbers uitgelegd. Na het startschot mogen de deelnemende schepen een uur of anderhalf uur gaan vissen. De dobbers hadden in 1919 (en hebben in 2021) een diameter van 8 centimeter. De dobbers worden verankerd omdat ze anders in no-time wegdrijven. De winnaar is degene die de meeste dobbers weet op te vissen.

De Strijd van jollen en dobbers op het Sânmar (Zandmeer)

Op 19 juni 2021, 102 jaar na de primeur in 1919 en 63 jaar na de laatste dobbervisserij in 1958) werd er voor de ‘Jonge Vissers’ uit Workum weer met succes een dobbervisserij georganiseerd. De Stichting Staverse Jol vindt het enthousiasmeren van jongeren een belangrijke voorwaarde voor het behoud van de Staverse Jol. De ‘Jonge Vissers onder zeil’ varen en helpen met het onderhoud van de twee Staverse Jollen van de Stichting.

In 2021werden er twee wedstrijden gevaren. De eerste keer met 16 dobbers, in de 2e wedstrijd 20 dobbers. De dobbers werden met veel enthousiasme en ruim binnen de gestelde tijd opgevist.

Piety Bouma (secretaris van Stichting ‘De Staverse Jol’ en deelnemer aan de dobbervisserij):

“Het was erg leuk om te doen. Ik heb ook echt genoten omdat iedereen zo enthousiast was en vooral de jeugd! Prachtig om te zien. “

________________________________________

De Nieuwsrubriek van de website van Stichting ‘De Staverse Jol’ meldt op 19 juni 2021:


Foto’s van de dobbervisserij 2021

De volgende foto’s zijn gemaakt tijdens de dobbervisserij op het Sânmar (Zandmeer) op 19 juni 2021. © Simon Schermerhorn:

De bemanning van de Staverse Jol ST60 ‘Nooitgedacht’ paraat om de dobber op te vissen. De ‘Nooitgedacht’ is gebouwd in 1901 en eigendom van Henk de Roos.
De ST48 ‘de Jonge Berend’ vist de dobber op. Deze Staverse jol werd gebouwd in 1894 op de Staverse werf van Roosjen en is eigendom van de Stichting ‘De Staverse jol’.
ST79 ‘Lytse Ineke’ op zoek naar de dobbers. Deze jol eindigde op de 4e plaats
ST16 ‘De Jonge Siebren’ (bouwjaar 1901) eindigde op de 5e plaats
De winnaar van de gouden dobber: HL90 ‘It Seeblomke’ (1901) van de Stichting ‘De Staverse Jol’. De bemanning: (alfabetisch) Basten, Jordy, Jan, Hanna en Younghoon. In beide wedstrijden werden 6 dobbers opgevist.
Na de wedstrijd: links ST48, rechts ST16

De jonge vissers die de prijzen namens het team in ontvangst hebben genomen: vlnr Noah van Gestel (ST60), Basten Jellesma (HL90) en Thijs Snijder (ST48).

Reactie naar Simon Schermerhorn: info@moente.nl

Publicaties

Homepage