Ernst Marie Eden (1885-1974) was een kunstschilder, tekenaar en etser van maritieme voorstellingen. Van 1902 tot 1917 was hij ook actief als zeeman. Daarom werd hij wel getypeerd als ‘zeeman-zeeschilder’.


Eden werkte vaak in opdracht voor rederijen, vooral voor Stoomvaart Maatschappij Nederland (SMN), waardoor hij wel ‘de schilder van de Nederland’ werd genoemd.

Hij werkte ook voor o.a. de Reddingsmaatschappij en zijn werken werden gebruikt als voorpagina van L. Smit en Co’s Internationale Sleepdienst.

Foto gemaakt door Bernard F. Eilers in 1914. Op de achtergrond het schilderij van SS ‘Prins der Nederlanden’ van SMN, gebouwd in 1914. Het schilderij (108×162 cm) behoort nu tot de collectie van het Maritiem Museum Rotterdam, eerder Collectie Nedlloyd. Bron foto: Beeldbank Amsterdam


Ernst Eden als zeeman *

‘* Bron: artikel van J.H. van der Elst

De eerste 14 zeereizen van Ernst Eden maakte hij (vanaf 17 jaar oud) op stoomtrawlers naar de visgronden van IJsland en de Faroër. Daarna werkte hij voor Joh. Wijsmuller (de oprichter van het later bekende sleepbootbedrijf Wijsmuller), die schepen op eigen kracht uitbracht naar diverse bestemmingen. Eden was bemanning bij de volgende opdrachten, waarbij sprake was van bijzondere avonturen:

  • gouvernementsschip ‘Koningin Wilhelmina‘ (413 ton) van Amsterdam naar Paramaribo (1908)
  • Betonningsvaartuig ‘Hoofdinspecteur Zeeman‘ naar Soerabaja (1909)
  • Een baggermolen naar Buenos Aires
  • De voormalige Lemmerboot ‘Heerenveen‘ naar Constantinopel
  • Het directieschip ‘Fuerte‘ naar Mexico (1916)

In 1914 was Ernst Eden aan boord van de ‘Kromhout VIII‘ van D. Goedkoop, waarmee door de oorlogssituatie grote avonturen werden beleefd.


Schilderijen van E.M. Eden

Lucassen Prijs

Deze wisselprijs werd driemaal gewonnen door Leon Huybrechts, die het schilderij heeft geschonken aan de KNZ&RV (Koninklijke Zeil & Roeivereeniging). Sindsdien hangt het in de sociëteit in Muiden.

E.M. Eden, een veld Regenbogen ronden de boei. Bron: Koninklijke Nederlandsche Zeil- & Roeivereeniging ©
Schilderij van E.M. Eden van de ‘Patria’s.s. ‘Jan Pietersz. Coen‘ van Stoomvaart Maatschappij Nederland, geschilderd door E.M. Eden in 1913


<<< schilderijen Eden wordt binnenkort aangevuld >>>


Flandria

Over deze pasteltekening van Ernst Eden schreef Henny de Lange in juni 2004 in Trouw:L. Smit & Co

Voor L. Smit & Co’s Internationale Sleepdienst maakte Eden een aantal voorpagina’sReddingwezen / Zeemansfonds

Eden maakte diverse illustraties en affiches voor het Reddingswerk en het Zeemansfonds:Reclame


Lindeteves Stokvis was een Handels-maatschappij die diverse firma’s vertegenwoordigde. Er werden zelfs sleepboten, motorboten en locomotieven verkocht. Eden maakte de tekeningen.Decoratieve initialen

Voor het tijdschrift ‘Ons Element’, hét watersportblad in de periode 1921 t/m 1926 maakte Ernst Eden decoratieve initialen, waarmee een hoofdstuk werd geopend:

Bron: ‘Ons Element’ 1926


Voor ‘Ons Element’ maakte Ernst Eden vele fraaie illustraties.Illustraties Waterkamp

Voor het boek over het Waterkamp in Langweer (1915) maakte Eden deze tekening van de ‘Mercuur‘, het zeiljacht waarmee Ernst Crone het kamp begeleidde.


Een tweede tekening van Ernst Eden in het boek over het Waterkamp met bijschrift : “De ‘Utile Dulci’ in haar strijd tegen de elementen op den terugweg naar Amsterdam. De sleep passeert de gaston van het Enkhuizer zand


bron: Het Waterkamp bij de Friesche Meren, geïllustreerd gedenkboek, augustus 1915


Overig werk

Ets van lemsteraak voor anker. Gesigneerd E.M. Eden. Bron: Collectie Willem Schermerhorn


Eden privé

Ernst Eden heeft nooit de publiciteit gezocht. Een journalist wilde een foto van Eden als illustratie bij een artikel over zijn werk, maar daar voelde hij niets voor.

Door een zeer langdurige ziekte heeft Eden na WO2 niet meer kunnen werken. Hij is in 1974 is overleden, 88 jaar oud.

* Bron: artikel van J.H. van der ElstHomepage >

Kunstenaars >