.

De kunstschilder George Martens [1894-1979] kreeg de eerste lessen van zijn vader, Gijsbert Martens, die o.a. zeegezichten maakte.

In 1912 begon George een studie aan de Academie Minerva, waar hij zijn latere vrouw Alida Pott ontmoette. In 1918 was hij medeoprichter van Kunstkring De Ploeg.

In 1931 kocht hij een tjalk, noemde haar Alida, die hij als een varend atelier heeft gebruikt. George Martens was tot 1979 eigenaar . Het tjalkje ligt na restauratie op het binnenterrein van het Noordelijk Scheepvaartmuseum.


Bron: Brochure van het Noordelijk Scheepvaartmuseum over de ‘Alida

Lees meer > (over de Alida op de website van het Noordelijk Scheepvaartmuseum)
George Martens was een bekende verschijning in Groningen, mede door zijn Harley Davidson met zijspan waarmee hij door de stad reed en de provincie introk:


Links: Zelfportret van George Martens [1932, 38 jaar oud]
Links: Zelfportret van George Martens [1958, 63 jaar oud]. Rechts: George Martens met schilderskist en ezel bij het clubhuis aan het Paterswoldsemeer in 1950

Van links naar rechts: Twee keer Alida Pott (foto 1921 en geschilderd door George Martens), twee keer George Martens (geschilderd en foto 1925)

bron: Blog ‘wilmatakesabreak.nl’


Over (het werk van) George Martens zijn meerdere boeken verschenen:

  • George Martens, Water Havens Schepen [Noordelijk Scheepvaartmuseum 1987]
  • George Martens en Alida Pott: leven en werken
  • Vader en zoon: Schilderijen en tekeningen van Gijsbert en George Martens [Noordelijk Scheepvaartmuseum 2006]


George Martens. Links: Tjalk op het wad [1931]. Rechts: Het Amelander beurtschip [1932]


George Martens: “Zijn tjalk Alida op het wad met de Nederlandse vlag aan stok en de schipper aan dek[1932]


Alida, geschilderd door Ben Walrecht:

Ben Walrecht schilderde vaker de ‘Alida‘ van George Martens, zoals op dit werk gedateerd 1943. Dit is waarschijnlijk een uitsnede van het in totaal grotere schilderij (47×47 cm).

Bron: Lot-Art


Nogmaals de Alida, geschilderd door Ben Walrecht:

Ben Walrecht, ‘Alida van George Martens op een feestelijke zomerse dag’, olieverf op doek, 61×81 cm, bron: Collectioneurs

Dit schilderij van Ben Walrecht getiteld ‘Afgemeerde schuit op een feestelijke zomerse dag‘ is gedateerd 1935. Het is de kleine tjalk Alida, in 1931 door George Martens aangekocht, die ook een vrij lange roef heeft. Zelfs de gouden zeemeermin op het roer is enigszins herkenbaar. Eerst werd de indruk gewekt dat het Walrecht’s eigen tjalk ‘Catharina‘ zou kunnen zijn, maar die kocht Walrecht pas in 1938 of 1939. Dat kan afgeleid worden aan een krantenknipsel uit oktober 1941 waarin staat (over Walrecht) “Reeds drie jaar bevaart hij de Nederlandsche wateren…“.


Schilderij van George Martens ontdekt : Kapitein van de ‘Mahilger’:

Het was de zomervakantie van 1939. Het motorjacht Mahilger van Bouwe v.d. Meulen uit Leeuwarden lag in de Tynje bij Grouw. Daar kwam George Martens met zijn tjalk Alida achter de Mahilger te liggen. George Martens en Bouwe v.d. Meulen konden het goed met elkaar vinden en George wilde graag een portret van mijn vader maken. Als hij het niet mooi vond hoefde hij het niet te kopen. ‘Sa dwaande‘.

De naam Mahilger is gebaseerd op de beginletters van de namen van de drie dochters: Marietta, Hildegard en Gertha

bron: Gertha, dochter van v.d. Meulen

foto: Collectie familie v.d. Meulen

Lees meer > (over het motorjacht Mahilger)


Stuur een reactie >

Kunstschilders >

Schepen van kunstschilders >

Homepage >