Gerard van Straaten (1924-2011) was illustrator, strip-auteur en tekenaar én kunstschilder.

Hij werkte vanaf 1948 een periode als striptekenaar voor Toonder Studio’s.

Vanaf 1953 maakte hij ontelbare illustraties, zoals voor de Kameleonboeken en andere boekomslagen voor uitgeverij Kluitman.

Een bijzonder ‘stripboek’ maakte hij over de wereldreis van Eilco Kasemier met de Bylgia. De kennis van schepen blijkt uit de illustraties: ‘alles klopt’.

signatuur van Gerard van Straaten met ‘accent aigu’: Gérard v. STRAATENGerard maakte na zijn loopbaan als illustrator een serie bijzonder fraaie olieverfschilderijen van zeegaande jachten, zoals van de ‘Zwerver II‘ van Otto van der Vorm en de ‘Stormvogel‘ van Cornelis Bruynzeel . Een aantal van deze schilderijen hangt in de Kameleonboerderij in Terherne, waar ook een standbeeld staat van Gerard van Straaten.


Zwerver II (H1038) met op de achtergrond de Statendam. Olieverfschilderij van Gerard van Straaten. Collectie Kameleon te Terherne


Uitgebreide informatie over de Zwerver II >

Idem, fragment
Olieverfschilderij gemaakt door Gerard van Straaten


Olieverfschilderij van de ‘Geertruida Magdalena‘ gemaakt door Gerard van Straaten


Op Facebook kwamen meerdere ‘likes’ en positieve reacties binnen op het bericht in Zeilhelden over Gerard van Straaten.

Zoals deze afbeelding van GvS van “De Zeeuwse Stromen“, waarmee Pleun van der Lugt in 1981/1982 de wereld rondzeilde in 286 dagen.

bron knipsel: Zilt 61‘Stripboek’ : “Alleen rond de wereld”

Eilco Kasemier begon in juni 1976 zijn avontuurlijke zeiltocht rond de wereld met de Bylgia. Gerard van Straaten maakte op basis van de informatie van Eilco Kasemier de tekst en tekeningen van een stripboek, dat eerst in afleveringen verscheen in de Waterkampioen.

Omslag van ‘Stripboek’ van Gerard van Straaten over de wereldreis van Eilco KasemierEnkele tekeningen uit het ‘stripboek’ “Alleen rond de wereld” van Gerard van Straaten:

Links: Eilco Kasemier krijgt ‘groen licht’ om de wereldreis te gaan realiseren.

Rechts: ‘BylgiaTekening van Gerard van Straaten uit “Alleen rond de wereld”


Tekening van Gerard van Straaten uit “Alleen rond de wereld”


Tekening van Gerard van Straaten uit “Alleen rond de wereld”


Tekening van Gerard van Straaten uit “Alleen rond de wereld”


Tekening van Gerard van Straaten uit “Alleen rond de wereld”
Tekening van Gerard van Straaten uit “Alleen rond de wereld”


Tekening van Gerard van Straaten uit “Alleen rond de wereld”


Gerard van Straaten maakte ook de illustraties voor het boek ‘de horizon zeilde mee, dag na dag’ van Herman Jansen


‘Moente Maritieme Kunst’ heeft een bijzonder werkje van Gerard van Straaten in de collectie. Gerard van Straaten heeft het zeilen geleerd op de ‘Eerste Friesche Zeilschool’ (EFZ) in Sneek. Deze zeilschool beschikte over open zeilboten, maar ook over een zeilsloep, de ‘Bornrif’. Daar werden meerdaagse tochten mee gemaakt. Op het voordek staat (mede-oprichter van de EFZ) Gerard Wuring (1921-2005) te commanderen.

Pentekening van Gerard van Straaten op calqueerpapier: de ‘Bornrif’ van de ‘Eerste Friesche Zeilschool’ (EFZ). (Collectie Moente Maritiem)

Onderstaande (kopie van een) tekening heb ik gekregen van de tekenaar zelf. Op deze tekening voorzien van zijn initialen GvS en datering ’47 zien we Gerard Wuring en Nel Gelpke in de (rommelige) kajuit van de Bornrif. Heel vlot getekend met allerlei details, zoals de afsluitkranen, de laars, de opengeschoven gordijntjes.

.


Gerard van Straaten is o.a. bekend door de illustraties voor de populaire Kameleon-jeugdboeken over de avonturen van Hielke, Sietse, Kees en Gerben.

Op deze voorpagina zien we een 12-voets-jol en de ‘KameleonIn de jaren vijftig werkte Gerard van Straaten ook onder de pseudoniemen Sidoan en Mannus.

Dit plaatje is gemaakt door “Sidoan” uit de strip ‘Bert en Bettie Brinta’ (1956)


Deze strip maakte Gerard van Straaten onder de pseudoniem Sidoan voor Niemeyer Shag in 1951


Er zijn weinig foto’s te vinden van Gerard van Straaten. Deze foto is gepubliceerd door uitgeverij Kluitman


Lees meer > (over het werk van Gerard van Straaten op de website Lambiek)

.

Kunstenaars >

Schepen van kunstenaars >