Gerard van Straaten (1924-2011) was illustrator, strip-auteur en tekenaar én kunstschilder.

Hij werkte vanaf 1948 een periode als striptekenaar voor Toonder Studio’s.

Vanaf 1953 maakte hij illustraties en het boekomslag voor uitgeverij Kluitman, onder andere voor de Kameleonboeken.

Een bijzonder ‘stripboek’ maakte hij over de wereldreis van Eilco Kasemier met de Bylgia. De kennis van schepen blijkt uit de illustraties: ‘alles klopt’.

Gerard van Straaten maakte ook fraaie olieverfschilderijen van zeilschepen als de ‘Stormvogel’ van Cornelis Bruynzeel. Een aantal van deze schilderijen hangt in de Kameleonboerderij in (mijn woonplaats) Terherne, waar ook een standbeeld staat van Gerard van Straaten.

Moente Maritiem heeft een bijzonder werkje van Gerard van Straaten in de collectie. Gerard van Straaten heeft het zeilen geleerd op de ‘Eerste Friesche Zeilschool’ (EFZ) in Sneek. Deze zeilschool beschikte over open zeilboten, maar ook over een zeilsloep, de ‘Bornrif’. Daar werden meerdaagse tochten mee gemaakt. Op het voordek staat (mede-oprichter van de EFZ) Gerard Wuring (1921-2005) te commanderen.

Pentekening van Gerard van Straaten op calqueerpapier: de ‘Bornrif’ van de ‘Eerste Friesche Zeilschool’ (EFZ). (Collectie Moente Maritiem)

Onderstaande (kopie van een) tekening heb ik gekregen van de tekenaar zelf. Op deze tekening voorzien van zijn initialen GvS en datering ’47 zien we Gerard Wuring en Nel Gelpke in de (rommelige) kajuit van de Bornrif. Heel vlot getekend met allerlei details, zoals de afsluitkranen, de laars, de opengeschoven gordijntjes.

.

Onderstaand enkele olieverfschilderijen van Gerard van Straaten:

Zwerver II (H1038) met op de achtergrond de Statendam. Olieverfschilderij van Gerard van Straaten. Collectie Kameleon te Terherne

Uitgebreide informatie over de Zwerver II >

Idem, fragment
Olieverfschilderij gemaakt door Gerard van Straaten
Omslag van ‘Stripboek’ van Gerard van Straaten over de wereldreis van Eilco Kasemier
Voorbeeld van een tekening uit ‘Alleen rond de wereld’

.

Voorbeeld van een tekening uit ‘Alleen rond de wereld’

Kunstenaars >