De Groninger kunstschilder Johan Dijkstra [1896-1978] studeerde aan de Academie Minerva in Groningen en aan de Rijksacademie in Amsterdam. Hij was in 1918 één van de oprichters van de Groninger kunstenaarsvereniging ‘De Ploeg’

Hij was schilder en graficus maar maakte ook monumentale kunst en glas-in-lood-ramen. Hij ontwierp ook de gobelins voor de Eerste Kamer en maakte wandschilderingen in Groninger stadhuis.

Onderstaand maritieme kunstwerken van Johan Dijkstra.

Deze rubriek wordt regelmatig uitgebreidLees meer > (over het leven van Johan Dijkstra [bij ‘De verhalen van Groningen’]) of Lees meer > (over Johan Dijkstra op Wikipedia)Johan Dijkstra : zijn ‘maritieme’ werk :


Johan Dijkstra, Aquarel, Schepen in het Reitdiep, ca. 1920-1930 40×61 cm


Johan Dijkstra: Achterschip , roer en de zeemeermin op het roer van de tjalk ‘Alida’ van George Martens. Bron: Simonis & Buunk Kunsthandel

Lees meer > (over George Martens)


Dit schilderij werd aanvankelijk verkocht aan de Groninger tabaksfabrikant Theodorus Niemeyer, maar is nu in bezit van het Fries Scheepvaart Museum. Beschrijving: Schilderij met zeilschepen aan het Kolmeersland. Te zien zijn o.a. een 16m2 en een Regenboog. Op de voorgrond vermoedelijk een D-klasse jacht.

Johan Dijkstra, Starteiland Sneekermeer 1923. Olieverf, 38.0 x 47.0 cm. Bron: Fries Scheepvaart Museum


Johan Dijkstra, zeilboten op het Paterswoldsemeer, bron: Kunsthandel Mark Smit


Nog een schilderij dat gemaakt is op het Paterwoldse meer, circa 1925. Op de voorgrond waarschijnlijk zijn eigen Staverse Jol. Bron: AAG Auctioneers, waar het schilderij geveild werd in 2016 voor 5.000€, terwijl de opbrengst was geschat op 800-1200€

Johan Dijkstra, olieverf op board, 44,5 x 66 cm, bron: AAG AuctioneersJohan Dijkstra, Gezicht op de Westerhaven in Groningen, olieverf op doek, 60.1×92.0 cm, linksonder gesigneerd en gedateerd ’60, bron: Simonis & Buunk Kunsthandel


Johan Dijkstra, gouache, roerganger en uitkijk, 1961. Bron: KunstbusDe bovenstaande gouache (in de stuurhut) is wellicht gemaakt aan boord van deze coaster. Gesigneerd linksonder ‘JOHAN D’, met bijschrift (rechtsonder) PALOMA locatie 560 42′ N 40 05′ O .

Johan Dijkstra, aquarel 48.9 x 73.7 cm. Bron: geveild bij Sotheby’s Amsterdam uit privé-collectie Pennsylvania (Afbeelding Invaluable)Johan Dijkstra, Winter in Winsum, ets épreuve. Bron Richard ter Borg kunsthandel (2021)

 
De Groninger kunstschilder Johan Dijkstra [1896-1978] was eigenaar van de Staverse Jol ‘Fenris’, die hij ook meerdere keren heeft geschilderd.

Johan Dijkstra, schilderij met zijn Staverse Jol ‘Fenris’ op de voorgrond
Johan Dijkstra, schilderij met zijn Staverse Jol ‘Fenris’

Johan Dijkstra, aan boord van zijn Staverse Jol, die in ca. 1900 is gebouwd als houten vissersjol. Johan Dijkstra kocht de jol en (na er een tijd mee te hebben gevaren) heeft hij de houten romp in 1933 laten vervangen door een geklonken ijzeren romp bij Doornbosch in Winsum. Daarna is de bestaande kajuit teruggeplaatst. De jol heeft tegenwoordig de naam ‘Joffer’. Bron: SSRP (Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten)

Staverse jol ‘Fenris’


Kunstschilders >

Homepage >

Schepen van kunstenaars >