Marten Ykes (Max) Nauta (1896-1957) was een Nederlandse kunstschilder en glazenier.Max Nauta komt uit een familie van kunstenaars. Zijn vader, Ykes Nauta, was bakker én kunstschilder. Van zijn grootvader, Klaas Nauta, zijn de beschilderde doodsbaren te bekijken in de Grote kerk in Workum.

Afbeelding: Zelfportret (1948)

.

STANDAARDWERK MAX NAUTA

In 1949 verscheen het boek “MAX NAUTA” bij “HET HOLLANDSCHE UITGEVERSHUIS”. Met 125 afbeeldingen, waarvan 19 ingeplakte afbeeldingen in kleur. Formaat 32 x 24 cm, 168 pagina’s, met voorwoord van Prof. Willem van der Pluym en toelichting van M.Muller.

.

Max Nauta begon op de ambachtsschool, maar kon met een beurs van Koningin Wilhelmina studeren aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Hij werd o.a. beïnvloed door Breitner en William Turner.

Na 1945 kreeg Max Nauta eervolle opdrachten voor portretten. In 1955 logeerde hij op het landgoed Chartwell, waar Sir Winston Churchill voor hem poseerde.

Max Nauta presenteert zijn schilderij van Sir Winston Churchill aan Kortenhorst (voorzitter Tweede Kamer) en Stikker (Ambassadeur in Londen) (1956)

Naast schilderijen, etsen, aquarellen en gouaches heeft Max Nauta beschilderde glas-in-loodramen gemaakt. Onderstaand (links) het linker-raam (van 3 beschilderde ramen) in het NCRV-gebouw met de titel “Zaaiende aan alle wateren”. Rechterfoto: detail van de linkerfoto.

.

Werk van Max Nauta bevindt zich in het Joods Historisch Museum, het Koninklijk Huis, Paleis het Loo, Stadhuis van Amsterdam en het Tweede Kamergebouw.

Max Nauta: Portret van Jan Willem en Mieneke ter Meulen, olieverf
Audrey Hepburn door Max Nauta
Max Nauta: Audrey Hepburn, waskrijttekening 1948

‘Moente Maritiem’ heeft het onderstaande zeegezicht, gedateerd 1934, in de collectie:

Max Nauta, Zeegezicht, olieverf op doek, Doekmaat 55,5 x 91 cm, ingelijst 65,5 x 101 cm. Rechtsonder voluit gesigneerd en gedateerd. Collectie ‘Moente Maritiem’.
Detail Zeegezicht
Detail Zeegezicht (rechtsonder), signatuur en datering ‘1934’


Max Nauta, ‘Scheepswerf in Hindloopen’, 1945, olieverf op doek (50 x 69 cm). Collectie Kunsthandel & Galerie De Vries in Leeuwarden


Werk van Klaas Nauta (grootvader van Max Nauta)

Marine geschilderd door Klaas Nauta (1825-1872). Klaas Nauta was de grootvader van Max Nauta.


Draagbaar beschilderd door Klaas Nauta, te zien in de Grote Kerk in Workum. Foto: Simon Schermerhorn

Stuur een reactie >

Kunstenaars >

Homepage >