Deze in Hongarije geboren kunstschilder vestigde zich in 1901 in Nederland. Hij is beroemd om zijn pure zeegezichten, zonder schepen, boeien of vogels.

Zelfportret Oscar Mendlik (detail)

‘Moente Maritiem’ heeft momenteel vijf werken van Oscar Mendlik in de collectie:

Oscar Mendlik
Oscar Mendlik, Zeegezicht met stoombootje. Olieverf op paneel (24,5×13,7cm),
Collectie ‘Moente Maritiem’.

Omdat de zeegezichten van Mendlik vrijwel altijd ‘ongestoffeerd’ zijn, (zonder schepen, vogels etc.), is het zo bijzonder dat hier een klein stoombootje geschilderd is. De verf is plaatselijk licht beschadigd, maar van enige afstand is de ‘uitstraling’ van dit schilderij bijzonder fraai. Dat effect is niet goed zichtbaar op de foto. Het paneel heeft op de achterkant nog een extra ‘Mendlik’-kenmerk: een handgeschreven driecijferig nummer in een rechthoekig kader, dat hij vaker hanteerde op paneeltjes van dit formaat.

Oscar Mendlik
Oscar Mendlik, aquarel, Afmeting: 17 x 27,5 cm, ingelijst achter glas: 39 x 48,5 cm. Gesigneerd: (linksonder en rechtsonder), gedateerd (rechtsonder) 24 maart 1911), Collectie ‘Moente Maritiem’.
Oscar Mendlik
Zeegezicht van Oscar Mendlik, Gemengde techniek, Afmeting 24 x 30 cm, ingelijst (achter glas met passe-partout 39 x 48,5 cm, linksonder gesigneerd en gedateerd 5/III/’48 (5 maart 1948), Collectie ‘Moente Maritiem’.
Oscar Mendlik
Zeegezicht van Oscar Mendlik, olieverf op doek, Afmeting 40 x 51 cm, Ingelijst 53 x 63 cm, gesigneerd en gedateerd (linksonder) O. Mendlik 1950. Collectie ‘Moente Maritiem’.
.
Oscar Mendlik Moente Maritieme Kunst
Zeegezicht van Oscar Mendlik, olieverf, gesigneerd O. Mendlik, gedateerd 1956, 40x 52 cm, ingelijst 50×62 cm

In 2005 schreef Grad de Graaff het boek “Oscar Mendlik, Hongaarse zee- en portretschilder te Aerdenhout”. Het boek IS uitverkocht en is 2e-hands af en toe verkrijgbaar.


Kunstenaars >

Homepage >