Piet van der Hem (1885-1961) was een kunstschilder, (politiek) tekenaar en ontwerper. Op deze website aandacht voor werk met een maritiem onderwerp.
Voor mijn artikel in ‘Spiegel der Zeilvaart’ (2021-10) werd als illustratie bij de kop van het artikel het volgende schilderij van Piet van der Hem uit 1917 geplaatst:
Werken van Piet van der Hem met een maritiem onderwerp:
Nogmaals het schilderij “Bij een wedstrijd van de Regenboog-klasse” in hogere resolutie. Gezien het vlaggetje op het voorste schip is het waarschijnlijk geschilderd bij de ‘De Kaag’
Ongeveer dezelfde voorstelling, in ieder geval hetzelfde zeiljacht en dezelfde jongedame (nu met witte muts) op het voordek:
Op onderstaand schilderij zien we hoogstwaarschijnlijk Piet van der Hem zelf met het palet in de hand:
Piet van der Hem verbleef in 1917 en 1918 in Hotel Spaander in Volendam, waar hij diverse werken maakte. Het onderstaande werk heeft een bijzondere geschiedenis, dat de acteur Bram van der Vlugt vertelde in 2013. Hij verkocht dit schilderij in 1991 uit de boedel van zijn stiefmoeder.
Lees het hele verhaal op de website van Artist Kom Binne >
Piet van der Hem schilderde veel op de Heerlijkheid ‘de Eese’ bij Steenwijk (bron: Parool 18-1-55). In Steenwijk schilderde hij ook twee werken bij het einde van het Steenwijkerdiep:
Het schilderij is door de SNS-bank als poster gedrukt voor relaties. Op Facebook staat informatie over de woonlocaties van Piet van der Hem in Steenwijk:
Een fragment van het schilderij is gebruikt als voorpagina van het boek ‘Schepen, schaatsen & schilderijen’, van auteur Alice Booij. Uitgeverij Bornmeer (2015)
Een levensbeschrijving van Piet van der Hem: Resources >
Piet van der Hem Wikipedia >