In de Vlakke Brekken (tussen Workum en Oudega) ligt een klein eiland met de Friese naam ‘Rôverspôlle’, in het Nederlands ‘Roverspol’.
door: Simon Schermerhorn
In de jaren ’60 lagen we met onze tjalk ‘Saskerlei’ af en toe aan dit eilandje. In een boompje hing een schrift, waar passanten iets in schreven over hun verblijf.
.
.
Op deze kaart uit 1850 staat de Rôverspôlle al op de kaart.
Bron: Topotijdreis
.
Op deze kaart staat het eilandje boven het cijfer 9 in 1924, links van de Ategracht.
Bron: Topotijdreis
Op de ANWB-waterkaart van 1976 staat de Roverspol nog, op de versie 2002/2003 is de Roverspol verdwenen…
Voor de verdwijning stond er alleen nog een rijtje oude palen, waardoor het door een roeiploeg ‘het Gebit’ werd genoemd.
Restauratie
In 2017 is het eiland volledig gerestaureerd.
Dat heeft vrij lang geduurd, doordat de aannemer tijdens de uitvoering failliet ging.
.
Het ziet er augustus 2024 zo uit:
Vanaf de zuidkant: met een rij palen en steenstort is de Roverspôlle vooral in gebruik bij vogels. Het is/was de bedoeling dat het gedeelte met water vol riet zou groeien, maar dat is tot nu toe niet gebeurd.
Vanaf de oostkant: de aanlegoever, in beheer bij de Marrekrite, die het eiland ook Rôverspôlle noemt, maar als aanduiding de code FL43 gebruikt.
De ‘Moente’, aangemeerd op de ‘Rôverspôlle’, 25-8-‘24
Mijn oudste broer Evert Schermerhorn (1948-2023) noemt de Roverspol in een artikel in de Leeuwarder Courant (augustus 2014):
Evert Schermerhorn heeft volgens informatie van de Marrekrite samen met Pyt Bootsma een rol gespeeld om de Roverspol in ere te herstellen. Evert plaatste een oproep in ‘De Waterkampioen’.
In 1942 verscheen dit boek van de auteur P. de Jong [Uitgeverij Brandenburgh, Sneek].
Binnenkort meer over de inhoud van dit boek.
.