Aanvullende informatie bij het artikel “Zeilende meisjes en vrouwen (deel 2)“.
Het artikel is gepubliceerd op 3 december 2021 in het maandblad “Spiegel der Zeilvaart”
Een mooie foto van zeilende vrouwen. Aan het roer Sophie ‘Fie’ Loeff, geboren Hooykaas. ‘Fie’ Hooykaas (1864-1938) studeerde in 1891 af als arts en stuurt hier de schouw Gooiland. Rechts van haar Joh Rietberg, echtgenote van Ir. Jan Loeff.
.
CORRECTIE: Mea in plaats van Meta
In het artikel wordt Mea Nota-van den Elshout genoemd als buitengewoon bemanningslid in de 12-voetsjol. Per abuis is haar voornaam verkeerd gespeld.
.
Mea Nota-van den Elshout werd 4 keer Nederlands Kampioen als bemanning in de 12-voetsjol:
In 1971 met stuurman Wim Huisingh in jol H31 Mistral, in 1979, 1985 en 1991 met stuurman Guus Moes in jol H666 Donderkopje. 50 jaar later is ze nog steeds bemanning, in de afgelopen jaren bij Hans Reijers in jol H411 Kaagbaby. Mea stuurt ook regelmatig in haar eigen 12-voetsjol H268 Gambiet.
Twee foto’s van de ideale bemanning Mea Nota in de 12-voets-jol:
Links in de 12-voetsjol 666 met stuurman Guus Moes, rechts in de 12-voetsjol 411 met stuurman Hans Reijers
.
Greet Tims
In het artikel is er aandacht voor de eerste vrouwen die bij het wedstrijdzeilen Nederlands Kampioen werden. In 1960 werd de tandarts Greet Tims (1925) al kampioen als bemanning in de 12-voetsjol bij haar partner Frans Plantenga. Als stuurvrouw werd ze in 1962 Nederlands Kampioen in de 12-voetsjol Glipper (H277). Greet Tims zeilde vanaf 13-jarige leeftijd met succes wedstrijden in de jol en bleef dat doen tot 2000. Ze zeilde buitengewoon sterk, vooral bij (zeer) weinig wind. Greet Tims is ook kunstenares: www.greettims.nl
Greet Tims aan het roer van de 277 genaamd Glipper (met Frans Plantenga als bemanning) op weg naar het Nederlands Kampioenschap 1962 op de Westeinderplassen. De éérste keer dat een stuurvrouw Nederlands Kampioen werd in de 12-voetsjol. In die tijd waren er nog geen zelflozers en moest er flink gepompt worden..
.
Afbeelding uit het Jubileumboek 100 Jaar Watersport:
.
Artikel over de verkiezing ‘Zeilkoningin’
In het Vrije Volk van 7-10-1957 stond een uitgebreid artikel over de Johanna Lucretia van Ber en Wendel van Meer. Deze foto is in die periode gemaakt, met hun 7-jarige zoon Olivier, nu scheeps-ontwerper, bekend van de Puffin en Zaca zeiljachten
.
De zusjes Nellie en Corrie van Gool waren succesvol in de Olympiajol.
.
In 1962 wordt Mabel ’t Hooft-Snijders Nederlands Kampioen in de Valken-klasse
.
In een Waterkampioen uit 1972 schrijft Gait L. Berk over de emancipatie in de watersport en over Wil en Saskia Maters die met de lemsteraak Sandfirden van hun vader zeilen. In het artikel staan de foto’s van Wil en Saskia uit 1972. Hier 2 foto’s uit 2019 aan boord van de LE 91 Sandfirden tegenover de Prinsentuin in Leeuwarden.
Het artikel van Gait L. Berk in de Waterkampioen 1972 met de titel ‘Ach Kap’teintje sla me niet‘ staat op de website van de Stichting Ronde en Platbodemjachten: www.ssrp.nl >
.
In het artikel staat het verhaal van een 14-jarig meisje dat in 1972 in de Kaagweek een wedstrijd wint in de Regenboog 82 Beneventum van haar vader. Dat was Jeannette Hofland, nu Jeannette Ritchi-Hofland:
.
Berita Valk werd in 1974 met Gonneke de Vos als eerste Wereldkampioen bij de dames in de 420-klasse, ondanks de verzwikte enkel van Gonneke:
In 1978 was er gedoe over de aparte damesklasse op de Olympische Spelen. Berita Valk was geen voorstander, zij wilde liever tegen de mannen zeilen. (Telegraaf 12-10-1978)
Annemieke Bes
In het artikel staan de ‘palmares’ van 5 Nederlandse top-zeilsters. Van 4 zeilsters (Carolijn Brouwer, Margriet Matthijsse, Lobke Berkhout en Marit Bouwmeester) is een foto geplaatst. De foto van Annemieke Bes ontbreekt in het artikel. Ook staat niet vermeld dat Annemieke Bes deelnam aan de Volvo Ocean Race 2017-2018.
Annemieke Bes geeft met haar bedrijf 2BESportive ‘Personal training’, coaching en clinics onder het motto: You Can Do More Than You Think
Foto’s Annemieke Bes, op de rechter foto bij de prijsuitreiking van de zilveren Olympische medaille in 2008.
.
Willy Boomsma : Sterk voorbeeld van een vrouw die zich heeft gespecialiseerd als bemanningslid:
Zestienvoudig ! Nederlands Kampioen in de 16 m2 en de Schakel met haar partner Thijs Kort:
Op de linkerfoto Prijsuitreiking NK 16m2 in 2015.
Op de rechterfoto tijdens het (gewonnen) NK Sprintwedstrijden op de Belterwijde in 2018. Bron: Steenwijker Courant/ Meta Pijlman
.
Angela Brandsma stuurt de Regenboog 154 Braveheart
Idem:
Logo Zeilschool voor Vrouwen ‘Betty Beaufort’ bij het 10-jarig jubileum in 2002:
.
STUURVROUWEN IN DE SCHAKEL
In het artikel staat dat het aantal stuurvrouwen bij de Schakelklasse 1 op 3 is. Dat is té optimistisch. Uit de onderstaande tabel blijkt dat ca. 25% (1 op 4) van de Schakels gestuurd wordt door een vrouw.
.
Het Watersportverbond heeft de route naar een Olympisch Kampioenschap gevisualiseerd in een schema. Meisjes/vrouwen waren zeer succesvol in het doorlopen van deze route bij het zeilen in de Europe en de Laser:
Filmpje over de eerste Sneekweek van Silke en Inkje in de Flitsklasse op Youtube >
Een los nummer van ‘Spiegel der Zeilvaart’ kan on-line besteld worden: Los nummer bestellen >
Stuur een reactie >