Kees van der Zweep en Simon Schermerhorn maakten van vrijdag 29 september t/m maandag 2 oktober een zeilreis met de ‘Andantina’ : Sneek – Stavoren – Enkhuizen – Marker Wadden – Enkhuizen – Kornwerderzand – Harlingen – Leeuwarden.

Buiten Stavoren (wind NW 5-6) passeren we de torpedistenschokker KL26. Rechts op de foto de Friendship 33 Geraldine, die met ons opvoer met Jelmer van der Zweep en Blaz Solar


Net buiten de Buitenhaven van Enkhuizen lag de Urania, het zeilschip van de Koninklijke Marine:


Op de oostkant van de Buitenhaven van Enkhuizen staat de fraaie geklonkenlichtopstand genaamd ’t Vuur, met aan de linkerkant van de foto de ‘Urania op de achtergrond en rechts de maan.


Het havenhoofd, rijk voorzien van de meerpalen:


De Friendship 33 ‘Geraldine‘ met Jelmer van der Zweep en de Bacchant IV ‘Andantina‘ met Kees van der Zweep, op de ligplaats in de Buitenhaven:


Jelmer en Kees van der Zweep in de kajuit van de ‘Andantina‘.


Bij het uitvaren van de haven van Enkhuizen op zaterdagmorgen: Lichtbaken ’t Vuur met de grote tweemaster ‘Nomad‘ uit Delfshaven op de achtergrond.Na het uitvaren van de sluis: De klassieker ‘Fortuin II‘ die na de Tweede Wereldoorlog meegenomen is uit Duitsland, zoals beschreven in het artikel Bootroof in ‘Spiegel der Zeilvaart’. Zie : PublicatiesDe ‘Soeverein‘ voer tegelijk de sluis uit. Het schip wordt een ‘spiegelretourschip’ genoemd. Vergeleken met een origineel spiegelretourschip, zoals de ‘Batavia’ is het wel een hele vreemde eend in de bijt. Het schip heeft als thuishaven ‘Lelystad Bataviahaven’ en heeft accommodatie voor 150 personen (dagtochten) en 44 beiden in 16 hutten, 17 toiletten en 15 douches.Simon Schermerhorn aan het roer van de ‘Andantina‘ met de ‘Geraldine‘ op de achtergrond:


Informatiebord van de Marker Wadden:


Het terras van de ‘strandtent’ aan de zuidkant van de Marker Wadden: