Een ‘EERBETOON’ voor een zeer bijzondere scheepshond genaamd drs. Verhoef. (1981-1997), met dank aan Netty Reder, Corrie Strikwerda en Theunis van der Meer voor de foto’s en de informatie.

Drs. Verhoef is het hondje dat voortleeft op het boegbeeld van de ‘Regina Maris‘:


Het boegbeeld van de ‘Regina Maris‘: Regina heeft haar arm om drs. Verhoef geslagen.

Over dit boegbeeld heeft Simon Schermerhorn een artikel geschreven in ‘Spiegel der Zeilvaart’ 2023-8

Lees meer > (Aanvullingen op het artikel)


Drs. Verhoef is in 1981 geboren in de Oosterhaven in Enkhuizen aan boord van de ‘Waecksaemheit‘ bij eigenaar Netty Reder, haar 3 kinderen (Bas, Michiel en Iris) en toenmalige partner Harry Daalder.

Door zijn geboorte op een schip was het hondje ‘in de wieg gelegd’ om scheepshond te worden.

De Waecksaemheit ex-Anna is in 1932 gebouwd bij Barkmeijer & de Koning in Grijpskerk als mosselkotter. In 1981 verbouwd tot zeilpassagierschip, 2 mast- schoener getuigd, 20.8 x 4.6 meter.


Netty Reder (op de foto in 1994) heeft Verhoef de eerste drie maanden van zijn leven aan boord gehad op de ‘Waecksaemheit‘.

N.B. In 2022 heeft Netty de hond Sam, gered uit Oekraïens oorlogsgebied, geadopteerd. Bron: Noord-Hollands Dagblad 30-12-’22Verhoef als puppy (kijkend naar ‘bakboord’) in het nest met oma (Sam), moeder (Rakker), kat (Piet), zus (Doortje) en broertje.

Zus Doortje is ook scheepshond geworden op de tjalk ‘Eendracht‘ van Jaap en Cecile Eissenloeffel.Het hondje kreeg de naam ‘Verhoef’ omdat hij als pup eerst een blauwe maandag heeft gewoond bij ’tante Nel Verhoef’ van café ‘Het Vergulde Paard’ in Koedijk.

Verhoef ging terug naar Netty Reder omdat hij zich had ‘misdragen’. Hij was in de kerstboom gesprongen. 🙂

Dat is achteraf bezien ‘een geluk bij een ongeluk’.Zo kwam Verhoef terug op de ‘Waecksaemheit‘ (WR 111) van Netty Reder.

Martin Duba kwam daar aan boord, hoorde het verhaal en heeft zich ontfermd over Verhoef. Zo is het toch een echte scheepshond geworden/gebleven, met een avontuurlijk leven vergeleken met een saai bestaan op de Kanaaldijk 212 in Koedijk.


“Drs. Verhoef was een super-slimme lieve hond. Ik kwam hem ooit in het donker tegen in alle drukte tijdens de Muider Hardzeildagen doordat hij ineens blij tegen me opsprong. Hij herkende me nog na jaren. Ook in Kiel Holtenau herkende hij mijn stem bij het afmeren. Stapel enthousiast wilde hij direct van de Regina Maris afspringen naar mij toe. Zo hartstikke leuk”. [Herinnering van Netty Reder, waar Verhoef geboren is]Martin Duba dacht dat de naam Verhoef afgeleid was van het bruine café Verhoeff (dubbel f) op de Zeedijk in Amsterdam. Maar dat is een misverstand.
Verhoef is zijn carrière als scheepshond begonnen op de tweemastklipper ‘Lutgerdina‘, waar Martin Duba werkte als bemanningslid. Dit schip van Sailwise was toen al aangepast voor mensen met een beperking.“Verhoef reed mee op mijn motorfiets door Amsterdam. Hij zat met zijn kont op mijn schoot en de voorpoten op de tank. Hij ging echt meehangen in de bochten! Eén oor omhoog.
Hij was heel slim en gehoorzaam en ging overal mee naar toe.
Door het charteren is hij heel bekend bij zeer veel mensen. Niet alleen de gasten op het schip, ook in de havens. Tijdens een Kieler Woche kwam hij ’s morgens niet op tijd aan boord (waarschijnlijk een loopse teef ergens) en moesten we het twee dagen zonder ‘meneer’ doen. Dan kwam hij weer aanwandelen….”

“Al mijn honden na Verhoef kunnen tot nu toe niet aan hem tippen…”

[Herinneringen van Corry Strikwerda (destijds partner van Martin Duba)]


In 1983 werd Verhoef scheepshond op de rivierklipper Litra, (gebouwd in 1932, 20.8 x 4.6 meter) toen zijn baas Martin Duba daar eigenaar van werd.

Foto: ‘Zwadde‘, ex ‘Litra‘. Bron foto: Beekhuis YachtbrokerTerwijl Verhoef zelf ‘aan het werk’ was als scheepshond op de klipper ‘Litra‘, hier een familieportret (1985): v.l.n.r.

 • Rakker, moeder van Verhoef
 • Sam, oma van Verhoef
 • Nel, dochter van Verhoef, genoemd naar ’tante Nel Verhoef’ uit Koedijk
 • Iris, dochter van Netty RederIn de auto zat Verhoef wel bij Martin op schoot, dan stak hij eigenwijs zijn kop door het stuur. Iedere keer als Martin door een bocht stuurde trok Verhoef snel even zijn kop terug uit het stuur… [Herinnering van Theunis van der Meer]Na de ‘Litra‘ werd Verhoef scheepshond op de driemaster ‘Albert Johannes‘ nadat Martin Duba dit schip had aangekocht. Zo werd Verhoef een ‘internationale’ scheepshond.“In theater Carré was een optreden van de Ierse band ‘The Dubliners’. Martin Duba wilde zijn hond Verhoef ook meenemen naar het concert, maar Verhoef werd de toegang geweigerd. Door een list werd Verhoef toch de zaal ingesmokkeld en hij zat verdekt opgesteld onder de stoel. Toen het concert begon ging alles nog goed, tot de violist een solo speelde. Daar kon Verhoef echt niet tegen. Hij begon als een wolf te joelen: Ahuuuuuu , Ahuuuuuuuu, Ahuuuuuuuu. Toen moesten Martin Duba en Verhoef de zaal verlaten”. [Herinnering van Theunis van der Meer]


In 1991 maakte Verhoef met Martin Duba de overstap naar de ‘Regina Maris‘, waar hij tot tot op hoge leeftijd actief was.Rashond ?

Drs. Verhoef was een bastaard, maar als Martin Duba gevraagd werd of het een rashond was antwoordde hij (als grap):

Jazeker, Verhoef is een Enkhuizer dijk-pooier …. 🙂 (omdat hij voor heel wat nageslacht gezorgd heeft).

Een groep studenten aan boord was zó onder de indruk van de intelligentie van Verhoef dat ze hem de titel ‘doctorandus’ hebben toegekend. Zo kreeg Verhoef de naam ‘drs Verhoef’.


Foto: Verhoef op hoge leeftijd na zijn lange carrière als scheepshond op de :

 • Waecksaemheit
 • Lutgerdina
 • Litra
 • Albert Johannes
 • Regina Maris

Een hondenjaar telt voor 5,5 mensenjaar. Verhoef is ruim 80 jaar scheepshond geweest.
Omdat Martin Duba een vliegreis maakte logeerde (de inmiddels 16-jarige) Verhoef bij Corry Strikwerda in Schraard: “Verhoef was al hartpatiënt met zware medicatie en wandelde nog een beetje door de tuin. Ik vond hem, gewoon omgevallen tijdens het lopen. Het klinkt raar, maar ik was blij zijn laatste dagen mee te mogen maken. In overleg met Martin (die nog langer onderweg was) hebben we Verhoef naast zijn ‘vrouw’ Lobke (de hond van Jappie Strikwerda), waar hij meerdere keren puppy’s mee had, plechtig in de tuin begraven”. [Herinnering van Corry Strikwerda] • 1996 Het boegbeeld is gemaakt.
 • 1997 drs. Verhoef is overleden.
 • 2017 Het boek met drs. Verhoef op de voorpagina is verschenen
 • 2019 Het boegbeeld wordt voor de eerste keer verloren in Het Kanaal
 • 2022 Het boegbeeld wordt opnieuw verloren en spoelt aan in Brighton
 • 2023 Het boegbeeld wordt opnieuw gerestaureerd door Theunis van der MeerIn de NRC [27-10-2011] stond een artikel over het vertrek van de Regina Maris met 34 leerlingen van ‘School at Sea’. Verhoef wordt hier aangeduid als ‘meneer Verhoef’:De zwaar beschadigde drs. Verhoef is in middels weer hersteld en prachtig beschilderd:Waarschijnlijk wordt het boegbeeld eind oktober 2023, als de ‘Regina Maris‘ terugkeert uit de Oostzee, weer gemonteerd en zo blijft drs. Verhoef voortleven als boegbeeld….Stuur een reactie >

Aanvullingen > op het artikel in ‘Spiegel der Zeilvaart’

Homepage >