Dat is ook maritieme kunst! : Wedstrijdzeilen in de originele Friese pramen.
Moente Maritieme Kunst was aan boord van de praam ‘Diggelfjoer‘ van Ygram Ykema uit Sandfirden tijdens de drie wedstrijden op de Terkaplester Poelen (23 september) bij Terherne:
Van 13 t/m 17 september 2023 was de stevenaak ‘Aaltje Engelina‘ (bouwjaar 1883, 22.5 x 5.3 meter) volg-/slaapschip tijdens de Elfstedentocht voor SUPPERS (‘SUP 11-CITY TOUR‘) met ruim 120 deelnemers.
Een mooie belevenis voor schipper Kees van der Zweep en bemanning Simon Schermerhorn om dit evenement mee te maken en de ‘Aaltje Engelina‘ langs de Elfstedenroute te varen.
‘Aaltje Engelina’ vaart de sluis van Workum binnen: Kees van der Zweep aan het roer, Simon Schermerhorn op het voordek. Foto: Albert Hendriks
22 september 2023 verschijnt in ‘Spiegel der Zeilvaart’ (2023-8) een artikel over de “avonturen” van een bijzonder boegbeeld, auteur Simon Schermerhorn.
Hierbij een foto van een ander boegbeeld én de betekenissen uit (on-line) ‘van Dale’:
Veilinghuis de Jager veilt begin september twee ‘maritieme’ schilderijen van Hermanus Berserik:
‘Wachten op de sluis‘, een werk uit 1992, 36×26 cm met een startbod van 900€
‘LUCTOR ET EMERGO’ (1993), 50×40 cm, acryl op linnen. Berserik noteerde op de achterkant 2 data, waarschijnlijk de start- en einddatum: 12-1-1993 en 4-1-1994.
Venduhuis Rotterdam veilde op 23 augustus een schilderij van Aris Knikker (1887-1962), met de omschrijving: ‘Zicht op Durgerdam‘.
De kerk lijkt niet op Durgerdam, het heeft wel grote gelijkenis met de kerk van Grou.
Venduhuis R’dam reageert snel op de melding van deze vergissing : men heeft de locatie Durgerdam gebaseerd op info van de verkoper en schrijft:
‘Ik acht de kans zeer aanwezig dat u gelijk heeft, wij zullen de info aanpassen. Veel dank voor uw scherpe blik‘.
De tekst op de veilingsite is geworden: ‘Zeegezicht met zeilboot en op de achtergrond een kerktoren’
Vervolgens kwam (via Delpher) deze informatie over Aris Knikker boven water. Uit (de geel gemarkeerde tekst in) dit knipsel uit het Leidsch Dagblad van 10-1-1942 blijkt dat het schilderij gemaakt is in Grou.
Reactie van Martine Wilts van het Veilinghuis Vendu Rotterdam:
Dit schroefblad kreeg een tweede leven als kunstobject.
Het is een van de schroefbladen van een omkeerbare schroef, waarbij voor- en achteruit wordt geregeld door de stand van het schroefblad te veranderen in plaats van de draairichting van de schroefas.
In het blad staat gegraveerd: N.V. 24.2.65. Dat betekent: Gekeurd door ‘Det Norsk Veritas’ op 24 februari 1965
Schroefblad als kunstobject. Collectie Moente Maritieme Kunst
Op de Friese meren wordt de ingang van een vaarweg gemarkeerd met een rikbaken. Niet alleen functioneel, maar tegelijk ook een fraai merkteken/kunstwerk: een vorm van maritieme “kunst”
In Friesland staan ongeveer 60 rikbakens.
Jammer: De laatste jaren worden de fraaie Rikbakens op de Friese Meren soms vervangen door een eenvoudig rond ‘hoedje’.
De Provinsje Fryslân (afdeling vaarwegen en kunstwerken) is verantwoordelijk voor deze bakens. Desgevraagd kwam er een positieve reactie op de vraag over deze nieuwe kleine bakens:
De “oude” bakens gaan dit jaar voor groot onderhoud. En worden daarna weer geplaatst, verplaatst of herplaatst. De kleine bakens die de melder bedoeld worden dus vervangen.
J.P. ‘Hans’ Barelds uit Woudenberg schrijft op 3-8-2023 aan Moente Maritieme Kunst: “Wat een prachtige collectie ‘Walrechts’ op deze website” . Hij stuurt ook foto’s van een onbekend schilderij van Ben Walrecht. Daarover schrijft hij:
Het schilderij is een huwelijkscadeau van mijn moeder, gekregen in 1943 van haar werkgever (meubelzaak Oosterstraat), die bevriend was met Ben. Het is overduidelijk een voorstelling van het Paterswoldse Meer met de skyline van Groningen op de achtergrond. Het was een zeer toepasselijk cadeau omdat mijn moeder vaak op het Paterswolde Meer te vinden was in haar 16 m2 nummer 134, eigenhandig gebouwd door haar vader P.H. Hindriks.
Het huwelijkscadeau uit 1943:
Ben Walrecht, het Paterswolde Meer, bron: Privécollectie J.P. Barelds
Bekijk > (de collectie schilderijen van Ben Walrecht)
De oude onverslijtbare ‘langzaamlopers’ zijn in feite ‘maritieme kunst’.
Op Marktplaats werd het prachtige typeplaatje aangeboden van een Industrie type 3VD6, destijds aangekocht in 1939 voor de ‘ANJO‘ bij “DE INDUSTRIE”, motorenfabriek van D. en Joh. Boot in Alphen a/d Rijn.