In deze rubriek een aantal schilderijen van loodsvaartuigen, internationaal betiteld als Pilots.

Actueel:

Kunstwerk van Hinnerk Bodendieck (1965) uit Hamburg ter promotie van de stad Hamburg. Een origineel beeld, waar een vrouw de loodsschoener ‘Elbe 5′ in het water zet…

Bekijk meer > werk van Hinnerk BodendieckEén van de bronnen van deze rubriek:

Het prachtige boek over PILOTS (Volume 2), Publicatie van ‘WoodenBoat’ / La Chasse-Marée / Chatham Publishing, met informatie over het loodswezen in Duitsland, Nederland, België, Engeland, Schotland en Ierland.

Daarnaast schilderijen afkomstig uit andere bronnen, zoals per schilderij vermeld.

Deze rubriek wordt regelmatig uitgebreid. Kom binnenkort weer eens kijken!Een belangrijk moment, zeker niet ongevaarlijk, is het aan (of van) boord stappen bij het schip waar de loods aan het werk gaat (of aan het werk was):

Tekening uit 1881 van G. Schildt *


Schilderij van Frans Hendrikse, olieverf (1886) , loodsboot Antwerpen no. 13. Op de spiegel staat: ‘BATEAU PILOTE 13’


De loodsschoener No. 3 werd in Amsterdam gebouwd in 1888/1889:

(Fragment van) Aquarel van Ron van den Bos.


Schilderij van Carl Becker van de Elbe loodsboot Cuxhaven No. 1, gebouwd in 1855 en tot 1899 in dienst als loodsboot.


De tweede Elbe 1 , opvolger na 1899, olieverf-schilderij van Roger ChapeletOm het aan boord brengen van de loods mogelijk te maken, moest de vaart afgeremd worden. Op dit schilderij is te zien dat de tuigage op de middelste mast als rem wordt gebruikt:

Olieverf-schilderij van Roger Chapelet (1903-1995). De loodsschoener Weser 3 en de bark Paul Rickmers


Schilderij van Jan Frederik Schütz, gedateerd 1886, de Antwerpen 6. Bron: Venduehuis Den Haag, waar het schilderij werd geveild in februari 2024


Een vergelijkbare compositie, ook van J.F. Schütz, één jaar later geschilderd (1887), maar nu met de MG1 (MG staat voor Middelburg). Het is wel de vraag of dit een loodsboot is, want die hadden toch Vlissingen als thuishaven?

Schilderij van Jan Frederik Schütz, gedateerd 1887, de MG2. Bron: AAG Auctioneers, waar het schilderij werd geveild in februari 2013


De kunstschilder Haaike Abraham Jaarsma (1881-1970)was zelf loods geweest. Dat heeft hem vast geïnspireerd tot dit schilderij van deze loodsschoener no. 8.

Afbeelding: Uitsnede, bron: Collectie Willem SchermerhornIn april 2024 verschijnt bij Waanders een boek over de geschiedenis van 700 jaar Loodswezen, van de auteurs Anne Doedens en Matthieu Borsboom: Gepeild verleden :


<<< deze rubriek wordt binnenkort uitgebreid >>>

Homepage >

Stuur een reactie >