B.J. ‘Bouwe’ van der Meulen (1889-1977) liet in 1933 het motorjacht Mahilger bouwen bij scheepsbouwer Tans & Zonen te Rotterdam. Van der Meulen was zuivelexporteur en woonde op de Emmakade 15 in Leeuwarden.


Uit het overzicht in het dagblad Scheepvaart [dd 27-1-1934] blijkt welke schepen bij Tans & Zonen te water werden gelaten in 1933:


In 1938 was de Mahilger het admiraalsschip bij de Vlootrevue in Leeuwarden

bron: Leeuwarder Courant 8-9-1938


De kunstschilder George Martens maakte een portret van B.J. van der Meulen:

Het was de zomervakantie van 1939. Door de mobilisatie werd de jaarlijkse tocht door Nederland afgebroken en lag de Mahilger in de Tynje bij Grouw. Daar kwam George Martens met zijn tjalk Alida achter de Mahilger te liggen. George Martens en Bouwe v.d. Meulen konden het goed met elkaar vinden en George wilde graag een portret van mijn vader maken. Als hij het niet mooi vond hoefde hij het niet te kopen. ‘Sa dwaande‘.

De naam Mahilger is gebaseerd op de beginletters van de namen van de drie dochters: Marietta, Hildegard en Gertha

bron: Gertha, dochter van v.d. Meulen

foto: Collectie familie


In 1951 werd de Mahilger te koop aangeboden in dagblad Tubantia.

Het schip was gebouwd met een lengte van 12.4 meter en is na een paar jaar verlengd tot 14.5 meter.

De Mahilger is verkocht aan Pasman te Aerdenhout en later is een foto gesignaleerd waarbij het schip in Zuid-Frankrijk lag.


Door de informatie op deze website is het motorjacht Mahilger opgespoord.

A. C. Rommelse reageerde en stuurde enkele actuele foto’s. Het schip ligt in Heerenveen en is te koop. De huidige eigenaar (E. Velthuis) is graag bereid om binnenkort enkele familieleden van de eerste eigenaar te ontvangen, die de Mahilger graag nog eens willen zien.


Mahilger’ in Heerenveen anno 2022


Home >