W.J. Schütz

Willem Johannes Schütz (1854 Middelburg – 1933 Middelburg), kreeg schilderlessen van zijn vader, de marineschilder J.F. Schütz. Ook zijn broer Jan Frederik jr. was een kunstschilder.

Foto uit 1924, 70 jaar oud

.

Mary Platier-van Engeland heeft een boek geschreven over de Zeeuwse schildersfamilie Schütz.

.

‘Moente Maritiem’ heeft een bijzonder werk van W.J. Schütz in de collectie:

W.J. Schütz, signatuur linksonder, olieverf op doek, (42 x 58,7 cm), Collectie ‘Moente Maritiem’.


idem, ingelijst

Kunsthandel Simonis & Buunk bleek in 2016 een qua voorstelling vergelijkbaar schilderij in de collectie te hebben met EXACT dezelfde afmeting (42,1 x 58,7 cm) met de titel “Laverende hoogaars”, gedateerd 1878.

De pendant van dat schilderij werd tegelijk door Simonis & Buunk aangeboden. Omdat de afmetingen EXACT gelijk zijn, ontstond het vermoeden dat ook van het eerste afgebeelde schilderij (collectie ‘Moente Maritiem’) een pendant bestaat. Uit het contact met mevr. Platier, de schrijfster van het boek over de zeeschilders Schütz, bleek er inderdaad een pendant te bestaan.

Omdat het schilderij van ‘Moente Maritiem’ een heel bijzondere Z-vormige spieraam-verbinding heeft is dat vergeleken met de spieraam-verbinding van het schilderij bij Simonis & Buunk. Resultaat: EXACT zo’n Z-vormige spieraam-verbinding. Dit is het ultieme bewijs van de kunstschilder: W.J. Schütz!

“Z”-vormige spieraam-verbinding van het schilderij van W.J. Schütz


J.F. Schütz > (lees meer over de vader van W.J. Schütz)

Kunstenaars >

Nieuw >

Homepage >