.

Albert Baertsoen (1866 – 1922) was een Belgisch kunstschilder en graficus. Geboren in Gent als zoon van een ’textielbaron’. Hij schilderde landschappen en stadsgezichten, maar maakte ook etsen, litho’s en potloodtekeningen.

.

2 foto’s van Albert Baertsoen:

.

Les vieux chalands sous la neige – Snow on the Thames, rechtsonder gesigneerd en lokatieaanduiding ‘London’. Het schilderij bevindt zich in Tokio (National Museum of Western Art), Matsukata Collection en is geëxposeerd in Parijs (1919) en in Brussel (1921). N.B.: Het werk is in 1944 door Frankrijk geconfisqueerd en in 1959 terug gegeven aan Japan.
Datering van het werk is 1915, want het is opgenomen in “A book of Belgium’s gratitude” dat is gepubliceerd in 1916. Bron: de onderstaande ‘microfiche’ uit oeuvrecatalogus.

‘Moente Maritiem’ heeft een werk van Albert Baertsoen in de collectie, dat sprekend lijkt op het onderstaande werk.

“Microfiche” uit de (‘beredeneerde’) oeuvrecatalogus, die wordt voorbereid door Prof. dr. René Vermeir.

.

‘Moente Maritiem’ heeft van de bovenstaande voorstelling ) maar dan gespiegeld) een litho in de collectie, die door spiegeling van het glas niet makkelijk te fotograferen is. Daarom onderstaand het schilderij, bewerkt naar zwart-wit en gespiegeld. Dat geeft een redelijk goede indruk van de litho.

Albert Baertsoen heeft in totaal slechts 5 litho’s gemaakt. (Bron: René Vermeir). Baertsoen verbleef tijdens de 1e Wereldoorlog in Londen. In die periode is de bovenstaande litho gemaakt.

Er zijn 2 boeken over het werk van Albert Baertsoen geschreven:

Het boek van O.Roelandts te koop op Boekwinkeltjes vanaf 125€ (2/10/2019)

Het boek van Fierens-Gevaert te koop op Boekwinkeltjes vanaf 40€ (2/10/2019

.

.

Curriculum Vitae van Albert Baertsoen. Bron: leenenhans.blogspot.com

Menu