Bart Klunne

Bart Klunne (1875-1924): “Kunstenaar tussen idealen en zakelijke realiteit” . Dat is de titel van een uitgebreid artikel (45 pagina’s) over Bart Klunne in het Jaarboek ‘de Oranjeboom’ (nummer 49 (1996). Zie: www.deoranjeboom.nl (zoek Bart Klunne)

In het interessante artikel las ik dat Bart Klunne woonde en werkte in Breda, waar hij in 1909 een huis liet bouwen aan de Academiesingel, nummer 20.

Dat bracht mij op het idee dat het kunstwerk uit de “Collectie Moente Maritiem” (de onderstaande klipper) misschien voor zijn huis lag aan de Academiesingel. En dat klopte, zie de foto die ik met ”Streetview” vond. De heggetjes aan de overkant, de meerpaal. Dat is de Academiesingel!

Pastel van Bart Klunne, klipper liggend aan de Academiesingel te Breda, gedateerd 1913, formaat afbeelding 24,5 x 62,5 cm, inclusief passepartout en lijst 36 x 72,5 cm, Collectie ‘Moente Maritiem
.
Bart Klunne Academiesingel
Idem, detail linksonder met signatuur, datering, passepartout en lijst
.
Bart Klunne, Academiesingel
Idem, detail
.

Door Clémence Klunne, een kleindochter van Bart Klunne, werd ik geattendeerd op de uitzending van het tv-programma ‘Binnenste-buiten’ van 15 januari, dat bekeken kan worden via “tvblik” : https://tvblik.nl/binnenste-buiten . In dit programma wordt uitgebreid aandacht besteed aan ‘Academiesingel 20’. Wat een speciaal huis en wat bijzonder dat we met ‘Binnenste-buiten’ het huis van binnen kunnen zien!

Dat Bart Klunne een bijzonder goede kunstenaar was blijkt ook uit dit schilderij:

Bart Klunne, interieur van atelier Academiesingel 20, olie op doek, 1912
.
deze oude briefkaart van de Academie Singel vond ik op Internet
.
Knipsel uit ‘Bredasche Courant’ dd 21-11-1914
.

De veelzijdigheid van Bart Klunne blijkt uit deze advertentie. Bron: Geïllustreerde Gids voor de Baronie van Breda, 1907

Naar overzicht : Kunstschilders